Aluksi vähän itsepuolustuksen syvimmästä olemuksesta ettei lähdetä väärille raiteille. Mielestäni itsepuolustuksella tarkoitetaan itsensä puolustamista (tai toisen) ja selviämistä, mistä vain tilanteesta mahdollisimman helpolla ja vähillä vammoilla. (tähän monesti liittyvät myös hyökkääjän saamat vammat viimeistään raastuvassa.)

Tyypillistä itsepuolustuskursseille on myös niihin käytettävä vähäinen aika eli opetettavat tekniikat eivät voi olla suoria kopioita kamppailulajeista, missä vuosien säännöllisellä harjoittelulla varmasti opitaan myös lyömään ja potkaisemaan tehokkaasti. Käytämme itsepuolustuskursseillamme vähintään 80% ajasta havainnointiin, reagointiin, ja nopeiden kantapäiden kehittämiseen(yleensä tämä ei ole vain fyysisten kykyjen kehittämistä). Vielä ei ole tullut eteeni itsepuolustukseen liittyvää tilannetta tai kysymystä, missä kehottaisin lyömään tai potkaisemaan.

Erään tunnin loppupuolella pyysin ottamaan käsilaukut esille ja ensimmäinen kommentti taisi olla ”YES nyt päästään mättämään!”. Kiitos YLE ja Oulun Poliisi huikeasta avustanne rikollisille (video alla). Hyvin harvassa itsepuolustustilanteessa hyökkäys on paras puolustus. Olen aina ihmetelly itsepuolustuskursseja missä hennot naiset laitetaan hakkaamaan ja potkimaan tyynyjä tai pahimmillaan ilmaa. Juu tämä on kyllä hyvää agressioiden purkua ja kuntoilua mutta ei kutsuta sitä itsepuolustukseksi. Onnistunut lyönti tai potku vaatii aina etäisyyttä ja itse suosittelen käyttämään tämän etäisyyden aivan muuhun kuin siihen että ojennatte kätenne hyökkääjälle tanssiin kutsuksi tai näytätte humalaiselta flamingolta. KYLLÄ siltä se näyttää rikollisen tai turvallisuusalan ammattilaisen silmin.

Nopein kantapäin,

markku

JAA