En voinut arvata että minunkin ”lajitaustani” kaivettaisiin esille, kun kommentoin edellisessä itsepuolustus -bloggauksessani, että lyönnit ja potkut eivät kuulu itsepuolustuksen alkeisiin. No, yhtä vähän meidän opettamiin itsepuolustustekniikoihin kuuluu ainakaan ensimmäisillä tunneilla minun lajissani (BJJ) hyvin suosittu ”guardiin veto”. Guardiin vedollahan urheilu BJJ:ssä tarkoitetaan tilannetta, missä toinen ottelija istuu pyllylleen, koska pitää omia mahdollisuuksiaan maasta puolustautuen (ja hyökäten) parempina.

Pitäisikö guardiin veto kuulua itsepuolustukseen? Brasiliassa mistä nämä minunkin BJJ opit ovat peräisin, guardiin vetoa opetetaan aivan ensimmäisillä BJJ:n perustunneilla osana niihin sisältyvää itsepuolustus osuutta. Aika harva tuntuu tietävän, että ehkä muailman väkivaltaisimmassa maassa monet parhaista itsepuolustus (Self-Defensis lappu ikkunassa tai miten milloinkin krjoitettuna) ”kouluista” ovat itseasiassa BJJ saleja. Miksi? No, lajille halutaan lisää harrastajia ja jotkut arvostavat sitä, että tekniikat myös toimivat tilanteessa kuin tilanteessa ja ne opetetaan sellaisessa järjestyksessä, että ne tukevat toisiaan ja harjoittelijat kehittyvät niin fyysisesti kuin henkisesti oikeaan suuntaan.

Karkuun juokseminen mahdollisuuksien mukaan on aina meidänkin ensimmäinen suositus. Ja oli suorastaan rockia korville, kun Suomen suurin kamppailulegenda Auvo Niineketo komppasi tätä Radio Rockilla ja taisi Hän mainita jotain potkimisestakin itsepuolustustilanteessa 😉 Mutta mitäs sitten, kun karkuunlähtö-kortti on pelattu ja isompi sammakko ei pusulla muutukaan unelmien prinssiksi.

Jos ei puhuta lavatanssien yli-innokkaasta tanssiin hakijasta niin unohtakaa niiden käsien vääntelyt. Oikeassa ”väkivaltatilanteessa” sadassa tapauksessa sadasta tilanne menee painiksi. Jos siis humalainen flamingo ei ole tullut jo tyrmätyksi. Olisiko tässäkin vaiheessa hyvä olla jotain keinoja millä pitää jonkinlainen aloite itsellä?

Jokainen tilanne on toki aina erilainen mutta mitä enemmän teriä on linkkuveitsessä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä pulmallinen tilanne aukeaa ja säästytään isommilta ongelmilta ja vahingoilta.

markku

kiitos artikkelin kuvasta VoikukkaJJ